Pohled na rozpočet Prahy 3.

Pohled na rozpočet Prahy 3

Rozpočet Prahy 3 na rok 2010 je deficitní. Příjmy činí 1169 mil. Kč, výdaje 1218 mil. Kč a deficit 49 mil. Kč. Deficit je pokryt zapojením zůstatků z minulých let. Volební program ODS hlásá – udrželi jsme vyrovnaný rozpočet bez dluhů. Často opakované tvrzení o vyrovnaném rozpočtu Prahy 3 ale při vší úctě není korektní. Z toho, že si Praha 3 pro financování deficitu nejde půjčit do banky, ale využívá peníze, které jí zbyly v kasičce z prodejů obecního majetku z minulých let, tvůrci volebního programu ODS soudí, že rozpočet není deficitní, což není pravda.

Příjmy Prahy 3 jako veřejného rozpočtu mají čtyři hlavní součásti: daňové příjmy (73 mil. Kč), nedaňové příjmy (17 mil. Kč), dotace (242 mil. Kč) a příjmy z výsledků vlastní hospodářské činnosti (837 mil. Kč), což jsou zejména prodeje obecních domů.

Výdaje se skládají z běžných výdajů ve výši 459 mil. Kč, což zahrnuje zejména školství, zdravotnictví, sociální péči, péči o zeleň, kulturu a výdaje na činnost místní správy. Dále z kapitálových výdajů spojených s chodem městské části 217 mil. Kč, zejména rekonstrukce škol a školek a budování podzemních kontejnerů na tříděný odpad. Největší výdajovou položkou rozpočtu Prahy 3 jsou kapitálové výdaje do bytového a nebytového hospodářství celkem za 542 mil. Kč, z čehož 407 mil. Kč se týká rekonstrukcí domů v ulici Lupáčova a výstavby garáží tamtéž a 50 mil. Kč rekonstrukcí domů v ulici Roháčova.

Další velkou oblastí jdoucí částečně mimo rozpočet je správa nemovitostí. Na nájemném za byty a nebytové prostory a na pokutách město vybere celkem 465 mil. Kč. Do oprav a údržby nemovitostí a ostatních běžných výdajů spojených obecními domy město vrátí celkem 270 mil. Kč. Dalších 61 mil. Kč je mandátní odměna SKM Praha 3 a pro společnosti, které se od SKM odštěpily. Zbylých 134 mil. Kč putuje jako příjem do rozpočtu Prahy 3, z toho 24 mil. Kč do fondu pro řešení důsledků jednostranného zvyšování nájemného z bytů.

Nájemné z obecních bytů rostlo v minulých letech rychlým tempem. Plán na rok 2007 počítal s příjmy z nájemného z bytů ve výši 214 mil. Kč. Plán na rok 2010 již z 379 mil. Kč a to navzdory snižujícímu se počtu bytů v důsledku privatizace.

Pokud by město nevlastnilo žádné nájemní byty ani nebytové prostory, byly by příjmy rozpočtu 335 mil. Kč, tvořené hlavně dotacemi. Běžné výdaje a kapitálové výdaje spojené s chodem městské části by činily 676 mil. Kč. Současný strukturální deficit Prahy 3 je 341 mil. Kč.

Ing. Zdeněk Zábojník MBA
kandidát do zastupitelstva městské části Praha 3 za ČSSD