Zelené město není zelené, zabraňme mu!


Za východní hranicí naší městské části, kterou lemují ulice Spojovací a Českobrodská, vyrůstá v současnosti již druhá etapa rozsáhlého developerského projektu Zelené město, která má počet nově vybudovaných bytů v této lokalitě navýšit na plných 765. Developer chystá zároveň realizaci třetí etapy o třech bytových domech a rovněž i čtvrté etapy, zvané Trojlístek. Počet bytů v této lokalitě tak výhledově přesáhne těžko představitelných tisíc jednotek.

Právě proti záměru vybudovat čtvrtou etapu, spočívající ve vybudování výškové budovy Trojlístek o třech samostatných věžích skládajících se až z třiceti podlaží a čítajících více jak dvě stě bytů, jsem se stejně jako ostatní zástupci ČSSD na červencovém zasedání rady městské části ostře postavila. Výsledkem je usnesení, kterým městská část vyjadřuje nesouhlas s tímto záměrem.

Domnívám se, že hlavní město se má rozvíjet především koncepčně a s ohledem na kapacity okolí. Celý projekt Zelené město jde svojí nahodilostí a brutalitou zásahu do okolního prostředí zcela proti této filozofii. Vytváří izolovanou strukturu hustě zabydlené zástavby bez dostatečné občanské vybavenosti a bez dostatečné kapacity přilehlých komunikací, které už nyní nápor automobilů ze stávající zástavby nezvládají. Samostatnou kapitolou je plánovaná výška Trojlístku, která nerespektuje okolní zástavbu a přírodní charakter místa a zcela nahodile hodlá vstoupit do panoramatu hlavního města.

Veškerou tíhu služeb a dopravního spojení už dnes nese Praha 3, ačkoliv samotný projekt na jejím území neleží a poslední slovo má v příslušných řízeních Praha 9. Cítím proto, že by to měli být především zástupci obyvatel třetí městské části, kteří by měli stát v čele odporu proti tak zásadním zásahům do oblasti kolem Jarova, a hodlám i nadále celý projekt Zeleného města kritizovat a usilovat o jeho výraznou redukci.

Ing. Mgr. Irena Ropková