Už žádné problémy s úřady. Pomůže ombudsman


Problémy s byrokracií. Skoro každý z nás to někdy zažil. Přijdete na úřad, pracovníci se vám moc nevěnují a případy, kdy navíc ve svém rozhodování pochybí, nejsou ojedinělé. Jenže na koho se obrátit s žádostí o nápravu? Teoreticky na svého zastupitele. Jenže ten nemusí být v dané problematice úplně zběhlý. Pak je tu možnost právníka. Za toho ale zaplatíte nemalé peníze.

Řešení je přitom velmi snadné. Zavést funkci obecního ombudsmana. Tedy člověka, který bude placen z obecního rozpočtu a pomůže vám bezplatně díky kontrolní pravomoci vůči úředníkům. Pokud bude mít oporu minimálně rady, ideálně pak celého zastupitelstva, pak bude schopný nejen poradit, ale i přímo zasáhnout a sjednat nápravu.

Ombudsmani jsou v současnosti velmi populární. Existují ombudsmani při živnostenských úřadech, v soukromých firmách apod. Ombudsman v rámci obcí a měst je ale zcela nový nápad.

S tímto řešením problému s byrokracií ČSSD v Praze 3. K tomu slibuje, že nezatíží zbytečně obecní rozpočet tím, že zaměstnává jako ombudsmana někoho nového. Naopak chce tyto funkce zřídit s využitím stávajících personálních kapacit úřadu.