Dojde po volbách na Žižkově ke změně?

Dojde po volbách na Žižkově ke změně ?

21 z 36 zastupitelů znamená, že radnice Prahy 3 plně v moci ODS. Zodpovědnost vládnoucí strany za správu Prahy 3 v uplynulých čtyřech letech je neoddiskutovatelná a neoddělitelná. Co hospodaření jednobarevné městské rady přineslo či ještě může přinést?

Privatizaci do rukou zastupitelů a masivní developerskou činnost radnice. Předražené rekonstrukce, megalomanskou lávku mezi Vítkovem a Parukářkou, další výstavbu na Parukářce, zastavění Nákladového nádraží. Obří a předražené garáže na náměstí Jiřího z Poděbrad za nejméně 400 mil. Kč, které ještě více zahustí dopravu.

Nájemníci v obecních bytech čekají na privatizaci již od roku 1990 jako na smilování boží. S každým dalším rokem čekání jen sledují, jak ceny neustále rostou; 1 800 Kč/m2, 4 000 Kč/m2, 27 000 Kč/m2. Kde to skončí? Kde se to zastaví?

Jak plyne z komunikace s kandidátkou na starostku z TOP 09 na Praze 3 paní Vladislavou Hujovou na Kauze3, v bytové politice nabízí stávajícím nájemníkům TOP 09 tržní nájemné nebo privatizaci za tržní ceny s určitou slevou.

Nabízí se podobnost se současnou privatizací z dílny ODS. Nájemníkům bude arbitrárně sděleno určité číslo, např. 40 tisíc Kč za metr čtvereční a datum zaplacení do 18 měsíců. Při celkové ceně bytu 3 mil. Kč jistě potěší i např. půlmilionová sleva vycházející z toho, že byt je obsazen. Nyní má nájemník 18 měsíců na to, aby vyjednával s bankou o hypotečním úvěru. Banka bude požadovat 0,5 mil. Kč vlastních prostředků a ručení bytem a poskytne 2 mil. Kč úvěr. Potíže se sháněním hypotečního úvěru asi budou mít nájemníci před důchodem či v důchodu a dále všichni s nedostatečným platem. Na ty, kdo na privatizaci nedosáhnou, pamatuje TOP 09 pomocí tržního nájemného. Jste-li sociálně potřebný, budete platit méně.

Sociální demokracie se zavázala, že zveřejní seznam a bude privatizovat za ceny srovnatelné s okolními městskými částmi. Nájemné v bytech zmrazí. Část bytů ČSSD ponechá jako sociálních. Budou pronajímány s netržním nájemným a budou plnit sociální úlohu.

Pokud volby povedou ke koalici ODS a TOP 09 na radnici, pak zůstane způsob jakým se na Žižkově vládne beze změn. Pan Hurda zvyklý vládnout v pozadí před sebe nastrčí zase někoho jiného.

Kdo chce na Žižkově změnu ať volí sociální demokracii. Proč? Protože je to strana, která může spolu s dalšími stranami vytvořit kolem sebe protiváhu ke stávajícímu kurzu radnice. Současné vedení radnice nesmí dostat další šanci, ale musí být odstaveno. Nesmí pokračovat v transformované podobě.

Ing. Zdeněk Zábojník MBA
kandidát do zastupitelstva městské části Praha 3 za ČSSD