Bémova epopej pokračuje.


Plánované dočasné umístění Muchova nejslavnějšího díla v areálu Veletržního paláce, jakkoliv je toto místo se Slovanskou epopejí svázáno, nemůže žádný soudný člověk považovat za ucházející. Už v době, kdy bylo dílo poprvé představeno Pražanům a celému československému lidu, pro něj v Praze nebylo dostatečně reprezentativní místo, tehdejší volba Veletržního paláce (v té době paláce Pražských vzorkových veletrhů) za místo zveřejnění epopeje byla stejně jako dnes nouzovým řešením. Alfons Mucha i přesto Slovanskou epopej daroval roku 1928 hlavnímu městu, za podmínku si však stanovil, že obrazy budou výhledově umístěny na důstojném místě, což se nikdy nestalo. V padesátých letech bylo dílo převezeno do Moravského Krumlova, kde bylo občany města restaurováno a od roku 1963 vystaveno v areálu místního zámku.
Magistrát hlavního města Prahy, vedený už od Sametové revoluce představiteli ODS, nebyl schopen v uplynulých dvaceti letech vybudovat pro Slovanskou epopej důstojný stánek a nyní, v roce 2010, se snaží předejít žalobě Muchových dědiců a ztrátě vlastnických práv veskrze populistickým způsobem. Dočasný přesun díla do Veletržního paláce odůvodňuje „návratem“ epopeje do míst prvního vystavení. „Bude to krásná výstava v prostorách, kde sám Alfons Mucha epopej veřejnosti poprvé představil ještě za svého života,“ argumentuje radní Bc. Ondřej Pecha (ODS), který evidentně o kontextu prvního vystavení Slovanské epopeje neví vůbec nic.
Vystavení Slovanské epopeje v době probíhajícího 150. výročí umělcova narození je pouze zástěrkou, snahou odvést pozornost od opravdového problému. Magistrát na svých stránkách uvádí, že stavba pavilonu pro definitivní umístění Slovanské epopeje proběhne v následujících letech, pointa celého vtipu, který si pro nás partička kolem Pavla Béma připravila, je ale v tom, že tak už dávno mělo být učiněno. Důstojná oslava tohoto výročí měla proběhnout v již dokončeném pavilonu. To je dalším důkazem nekompetentnosti představitelů hlavního města, kteří nejsou schopni pracovat koncepčně a hledět dále, než jen k dalším komunálním volbám.
Plánovaný pavilon má podle slov radního Pechy (ODS) stát nejspíše na Letné. V kontextu posledních událostí na území Prahy máme o důvod víc se bát o osud Muchovy Slovanské epopeje.
Kdoví, zda jednoho dne nezmizí v útrobách tunelu Blanka nový pavilon i všech dvacet obrazů…
 
Miroslav Poche
Zastupitel hl. m. Prahy za ČSSD