KOMENTÁŘ: Važme si voleb


Máme za sebou parlamentní volby a s nimi spojenou dlouhou a velmi intenzivní předvolební kampaň. Lednové přímé prezidentské volby jsou takřka za dveřmi a nelze nezmínit ani to, že přibližně za rok touto dobou budeme rozhodovat o novém složení obecního i celopražského zastupitelstva a rovněž o tom, kdo nás bude napříště reprezentovat v Senátu. Zkrátka a dobře, kdo si po sečtení výsledků nedávných sněmovních voleb oddechl, že už je po volbách (a byli jsme to nakonec asi všichni), tak se zase tak dlouho radovat nebude.

Přesto bychom si voleb měli vážit, jsou svátkem demokracie a je správně tento svátek neignorovat. Nebuďme proto naštvaní, že na vás před jejich konáním ze všech stran valí předvolební materiály, není na škodu, že vás na ulici oslovují zástupci jednotlivých politických uskupení. O volbách a o tom, o co v nich jde, se mluvit zkrátka musí. Mnozí z nás totiž ještě velmi dobře pamatují doby, kdy volby skutečně nemohly nic změnit, ačkoliv se jich účastnila drtivá většina voličstva. Dnes je tomu jinak. Voliči si mohou skutečně vybírat ze skoro až nepřeberného množství kandidátů a kandidujících stran a hnutí, studovat jejich programy, které se mnohdy liší zcela ve všem, kontrolovat, jak v minulosti plnili své předvolební sliby, a mají k dispozici dokonce i internetovou volební kalkulačku.

Přesto k těm volbám, které nedávno skončily, dorazilo opět jen něco málo přes šedesát procent oprávněných voličů. Že prý volby nic nezmění, říkají mnozí z těch zbylých bezmála čtyřiceti procent. Pojďme si na tomto místě ve světle oznámených výsledků říct, že ti, kteří dorazili, dokázali zcela přepsat politickou mapu České republiky. Po následující čtyři roky tvoří většinu v dolní komoře parlamentu ti, kteří doposavad brojili proti establishmentu, a tradiční demokratické strany, přičemž k jedné z nich se hrdě hlásím i já, mají čtyři roky na to, zpytovat svědomí a získávat krůček po krůčku zpět důvěru voličů.

Stále si myslíte, že volby nedokáží nic změnit?

Dokáží. Tak si jich važme.

Irena Ropková, předsedkyně klubu zastupitelů ČSSD v Praze 3