Pražská sociální demokracie uspořádala seminář o nových nájemních smlouvách pro seniory


 

TISKOVÁ ZPRÁVA

Praha, 31. ledna 2008

 

Pražská sociální demokracie uspořádala seminář o nových nájemních smlouvách pro seniory

 

Pražští sociální demokraté uspořádali 31. ledna 2008 seminář pro obyvatele penzionu seniorů Bohnice, aby jim pomohli vysvětlit změny vyplývající z nevýhodných smluv nabízených magistrátem hl. m. Prahy. Toto setkání ČSSD uspořádala, protože nesouhlasí s postupem transformace penzionů pro důchodce.

 

„Nelíbí se nám, jak se hl. m. Praha nakonec rozhodla řešit transformaci penzionů pro důchodce. Takovéto instituce byly sice ze zákona zrušeny, ale místo převedení do bytového fondu mohly být byty převedeny na pobytová zařízení sociálních služeb,“ uvedl místopředseda klubu zastupitelů hl. m. Prahy za ČSSD Ing. Mgr. Miroslav Poche.  „Také nám vadí skokové zvyšování nájemného,“ dodal.

 

Obytné jednotky v penzionech seniorů spadající pod domovy důchodců Malešice, Bohnice, Ďáblice užívali stávající obyvatelé na základě rozhodnutí Odboru sociální péče a zdravotnictví Magistrátu HMP, které bylo vydáno na dobu neurčitou. Nyní se díky transformaci tyto jednotky dostaly do sféry hospodaření s byty. Tento krok umožní další zvyšování nájemného ze stávajících 40,- Kč za m2 na 60,- Kč do roku 2010. „Skokové zvýšení nájemného bude velkou finanční zátěží pro seniory.  Senioři byli do penzionů umístěni na doživotí a nyní ztrácejí pocit jistoty,“ řekl Poche. Celá transformace se dotkne zhruba 570 bytů o výměře 26 až 35 m2.

 

Semináře se zúčastnilo více jak  ….. seniorů. Během poměrně bouřlivé diskuse se občané ptali na různé aspekty nové smlouvy. Z řady příspěvků byla znát nevole s celou transformací. „Toto setkání považujeme za důležité. Je třeba vysvětlit nájemcům, co je obsaženo ve smlouvách, které jim Magistrát hl. m Prahy předložil,“ sdělil předseda ČSSD v Praze 8 Roman Petrus.

 

 

Pro bližší informace kontaktujte:

Ing. Mgr. Miroslava Poche, místopředsedu klubu zastupitelů hl. m. Prahy za ČSSD

mobil: 608 046 555

e-mail: miroslav.poche@cityofprague.cz