Nesmíme promarnit šanci na výstavbu nových parků

Již delší dobu jsou známy plány na budoucí využití prostorů stávajícího nákladového nádraží Žižkov. Má zde vzniknout nový urbanistický celek, který někdo dokonce srovnává s Pařížskou la Defence. Projekt, počítající mimo jiné i s prodloužením Olšanské ulice, zahrnuje novou bytovou výstavbu, obchodní a administrativní budovy. Přestavba tohoto území však přináší ještě jednu velkou příležitost pro naší městskou část.

Všichni jsme si jistě vědomi nedostatku zeleně na Praze 3. Poté co, jsme přišlo o možnost vybudovat park v Kouřimské ulici, máme šanci získat prostor pro nové plochy zeleně v oblasti nákladového nádraží. Projekt totiž počítá i s novým parkem zhruba uprostřed celé zóny. Takovou šanci si nesmíme nechat ujít. I z tohoto důvodu považuji za nešťastné neshody nad podobou celého projektu, které panují mezi jednotlivými partnery. Jedna ze soukromých společností totiž nesouhlasí se záměrem výstavby nových parkových ploch na svých pozemcích.

Nové plochy zeleně povedou ke zlepšení životních podmínek v naší městské části a proto podporuji návrh vedení městské části. Doufám, že se účastníci jednání shodnou a že se za pár let sejdeme při slavnostním otevírání nového parku na Praze 3.

Ing. Mgr. Miroslav Poche

místopředseda klubu zastupitelů hl. m. Prahy za ČSSD