Metropole potřebuje kanalizaci


Metropole potřebuje kanalizaci


Hlavní město Praha, evropská metropole 21. století s olympijskými ambicemi, je nejbohatším městem bývalé východní Evropy. Podle statistik Eurostatu dosahuje pražský HDP na hlavu téměř sto třiceti procent průměru EU. Podobnou představu o našem hlavním městě sdílí většina obyvatel České republiky a značná část zahraničních turistů. Jako předseda infrastrukturního výboru ZHMP vám však nabízím odlišný pohled. V převážně okrajových částech města žije zhruba sto tisíc obyvatel (cca osm procent pražských domácností) bez dešťové a splaškové kanalizace - téměř ve středověkých podmínkách.

Například v městské části Praha Slivenec je na kanalizaci napojena pouze jedna čtvrtina obyvatel a dokončení celé kanalizační sítě předpokládá investici finanční částky pochybující se v rozmezí od osmi set milionů až jedné miliardy.

Dalším důležitým faktem je zvyšování vnitřního zadlužení na technickém vybavení. Rozpočet Hlavního města Prahy počítá pro tento rok s prostředky, které umožní obnovit pouze půl procenta celé sítě, přestože žádoucí, vzhledem k technickému stavu kanalizačního systému, by bylo obnovovat tři procenta ročně.

Uvědomuji si, že je nemožné provést všechny nutné investice najednou, ale pokusil jsem se alespoň zlepšit nevyhovující tempo financování.



Za těchto podmínek jsem se rozhodl ulevit alespoň části našich spoluobčanů a na sedmé schůzi Výboru infrastruktury jsem předložil pozměňovací návrh, který do oblastí s nedokončenou kanalizací převádí cca 59 milionů korun. Tento návrh se mi podařilo prosadit a stal se tak součástí rozpočtu Hlavního města Prahy.

Ing. Mgr. Miroslav Poche,
místopředseda Klubu zastupitelů ČSSD ZHMP