Některé městské části dostanou další prostředky na výstavbu infrastrukturní sítě


Zastupitelstvo hl. m. Prahy bude ve čtvrtek rozhodovat o uvolnění prostředků z rezervy pro městské části. Tato rezerva, která je určena na krytí zejména investičních potřeb, byla v rozpočtu hl. m. Prahy na rok 2008 vytvořena v celkové výši 500 mil Kč, v prvním kole se navrhuje rozdělit celkem 424,4 mil Kč, do druhého kola tak zbude necelých 76 mil Kč. Návrh počítá s posílením oblasti technické infrastruktury o téměř 45 mil Kč.

Oblast technické vybavenosti se dlouhodobě potýká s nedostatkem prostředků. Zdrojem pro financování obnovy a rozvoje vodovodů a kanalizací je vodné a stočné, úvěry, dotace od Ministerstva zemědělství, fondy EU a obecní rozpočet.
Prostředky z vodného a stočného nestačí ani na prostou reprodukci majetku. PVS proto žádala o přidělení 535 mil Kč z rozpočtu hl. m. Prahy na rok 2008 na financování investičních akcí. Z této částky však bylo schváleno pouze necelých 25% tedy asi 130 mil Kč.
Velká část investičních akcí je realizována prostřednictvím odboru městského investora MHMP, na rok 2008 činí celkový objem prostředků OMI na stavby technické vybavenosti (tedy na stavby vodovodů, dešťové a splaškové kanalizace a související rekonstrukce komunikací) 813 mil Kč. Stávající vodohospodářský majetek je provozován za hranicí životnosti a v mnoha městských částech kanalizace úplně chybí. „Na výstavbu technické infrastruktury realizované prostřednictvím odboru městského investora by z rezervy mělo být ve čtvrtek uvolněno 28 mil Kč. Tyto prostředky pomohou pokračovat v další výstavbě ve 4 menších městských částech. Dalších 5 městských částí získá z rezervy celkem 16,4 mil Kč formou investiční dotace.“ uvedl předseda výboru pro infrastrukturu Zastupitelstva hl. m. Prahy Mgr. Ing. Miroslav Poche. Finančních prostředků na výstavbu TV se dočkají např. ve Slivenci, Dolních Chabrech, Šeberově a Kunraticích.
V řadě městských částí je ale přesto situace kritická a objem finančních prostředků z rozpočtu hl. m. Prahy nepokrývá zdaleka jejich potřeby. „Praha do vodohospodářské sítě na celém území města investuje více než 1 mld. Kč ročně, ale např. jen ve Slivenci by bylo celkově potřeba minimálně 700 mil Kč.“ dodal Miroslav Poche s tím, že částečným řešením by mohlo být financování z evropských fondů. Čerpání těchto peněz ale zatím brání délka provozovatelských smluv uzavřených s PVS a.s. a PVK a.s.