ČSSD kritizuje pražskou Koncepci rodinné politiky


Předložený materiál pouze mapuje současný nevyhovující stav, ale bohužel nemá ambici ho nějak změnit,uvedl Ing. Mgr. Miroslav Poche, místopředseda pražské ČSSD. Celkově tak sice koncepce zmiňuje opatření, která jsou potřeba, ale nenabízí žádné řešení a ve svém důsledku je tak pouze popisem a nikoli souborem řešení.

Zastupitelům z ČSSD vadí také způsob, jakým je materiál předkládán Radě hl. m. Prahy. „Myslíme si, že diskuse nad touto problematikou měla probíhat mnohem otevřenějším způsobem“,  řekl Poche. V první polovině roku 2008 vznikal za podpory Magistrátu materiál nazvaný „Aktivity pro rodinu“ jako podklad pro tvorbu koncepce. Tento podklad nebyl v koncepci zmíněn a podle jejího obsahu nebyl k práci vůbec využit. Chybí také připomínky odborné veřejnosti a větší komunikace s rodinnými centry. Původním záměrem bylo tento materiál projednávat pouze v Radě, což je dalším důkazem snahy zamést celou věc pod stůl. Nakonec se podařilo prosadit zařazení této koncepce k projednání v Zastupitelstvu hl. m. Prahy.

Je zarážející, že v dnešní době koncepce vůbec nezmiňuje problém nedostatečné kapacity jeslí a školek, “ podivil se Poche. ČSSD již při schvalování rozpočtu hl. m. Prahy na rok 2009 navrhovala vyčlenit 20 mil Kč na nový grantový program na podporu  předškolní výchovy. Tato snaha však ze strany vedení radnice zůstává zatím bez odezvy. Namísto toho se Magistrát v nedávné době soustředil na rušení škol v přírodě. „Navrhujeme provést celopražskou analýzu chybějících míst ve školkách a jeslích. Na základě výsledků této analýzy navrhujeme mnohem více podpořit zařízení pro děti tak, aby byla skutečně dostupná všem rodinám.“ uzavřel Poche.

 

 

 

Pro bližší informace kontaktujte:

 

Ing. Mgr. Miroslava Poche -   místopředsedu KVV ČSSD Praha

mobil:                                      608 046 555

e-mail: miroslav.poche@cityofprague.cz