Prodej obecních bytů


1, ve chvíli kdy budou bytové jednotky takto vloženy do akciové společnosti, bude možný jejich prodej bez souhlasu Zastupitelstva Městské části Praha 3. Na okraj říkám, že trvám na tom, co jsem před pár měsíci na zasedání Zastupitelstva, kde proběhla i má nominace do dozorčí rady výše uvedené akciovky. Budu v akciové společnosti dbát na správu majetku, nikdy nebudu podporovat jeho prodej jiným osobám, než stávajícím nájemníkům.
2, dále v důvodové zprávě následují velmi zajímavá čísla. Provozní výdaje společnost předpokládá ve výši 35% vybraného nájemného, a dále ještě 10% nákladové rezervy. Tedy dohromady provoz společnosti má spolknout až 45% vybraného nájemného. To snad nemá obdobu v žádné jiné „správcovské firmě“
3, posledním velmi zajímavým údajem je plán akcionáře – tedy Rady Městské části- zvednout nájem v těchto bytech na úroveň cca 140 Kč za metr a měsíc v roce 2012. Tedy u 50-ti metrového bytu Rada předpokládá „holý“ nájem cca 7000,-Kč za měsíc. Když připočteme další náklady spojené s bydlením, teplo, vodu, úklid, popelnice, světlo,.. dostáváme se k odhadu výše inkasa okolo 12 tis. Kč za tento byt. A To se držíme při zemi. To je prostě nepřijatelné. Při vědomí, že výpočet SON i Svazu Bytových družstev počítá s reprodukčním nájemným někde okolo 65 Kč. Již od roku 2008 důrazně protestujeme proti plošnému maximálnímu zvyšování nájemného a toto je jasná snaha udělat z Prahy 3 čtvrť pro boháče, pod heslem - máš prachy tak bydli, nemáš, tak se stěhuj třeba do ……, tam je to levné. Nic na tom nemění ani nově spuštěný program M.č. na zmírnění dopadů jednorázového zvyšování nájemného, který je nastaven velmi tvrdě. V současné době jej vyhodnocujeme a pravděpodobně budeme navrhovat jeho změnu.
 
Tolik tedy informace. Co s tím bude dělat socdem. Jasně opakuji, co již výše zaznělo. Nikdy nepodpoříme prodej těchto bytových jednotek třetím osobám. Jsme pouze pro případný prodej jejich stávajícím nájemníkům. Ale dnes nejsme schopni takovému prodeji (třetím osobám) zabránit. Ve volbách tady na Praze 3 jasně vyhrála ODS, má jednobarevnou Radu a většinu v Zastupitelstvu. Je jen na každém z nás jak to bude vypadat po volbách.
 
Michal Kucián
předseda OVV ČSSD Praha 3