Ředitelna MP za 100 milionů.


Jak velká je to vlastně organizace – Městská policie hl. m. Prahy – OŘ Praha 3. Podle svých webových stránek má 21 okrskářů. Tedy strážníků, kteří mají svůj „rajón“, který pravidelně obchází a kde mají sledovat běžnou kriminalitu, znát dokonale prostředí a lidi, kteří v něm žijí, což jim má umožnit efektivně zasahovat při řešení „drobných sporů“, na které nemá Policie kapacitu. Jen 21. 
Jistě můžeme namítnout, že Městská policie Prahy má i motorizované hlídky, pořádkovou jednotku atd… Ale opravdu byla pro tyto účely zřízena? Myslím, že ne. Chtěli jsme ony „okrskáře“ se všemi jejich výhodami znalosti prostředí a těch je jen 21. Pokud si domyslíme, že nemohou sloužit 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce, započteme dovolené, nemoci a školení, vychází mi, že na ulici je průměrně 6 takových strážníků na celou Prahu 3.
Když se podívám zpátky na jejich vlastní web, zjistím, že nemají ani služební mobilní telefon. A tak mi napadá, že je daleko lepší než vyhodit 100 milionů, každému z nich koupit onen mobil, rozdat jejich číslo všem obyvatelům daného „rajonu“, možná jim i přidat na výplatě a těch 100 milionů použít na školy, polikliniku, parky. Ale je nás na radnici málo, kteří si to myslíme.
 
Michal Kucián
Předseda OVV