ČSSD žádá informace o záměrech města v oblasti Masarykova nádraží

Pražští sociální demokraté požadují od radního Langmajera informace ve věci změn územního plánu týkajících se velkých rozvojových celků. Především se jedná o záměry v oblasti Masarykova nádraží.

Zastupitelé za ČSSD vyžadují, aby s budoucí podobou území stávajícího Masarykova nádraží a dalších tzv. brownfields byla seznámena veřejnost. Chtějí tak předejít opakování obdobné situace, k níž došlo v Brně, kde úmysl města přesunout nádraží narazil na silný odpor občanů. „V případě takto rozsáhlých zásahů do samotného centra města je naprosto nezbytné, aby občané a odborníci měli konkrétní představu, co zde má v blízké budoucnosti vzniknout,“ prohlásil Miroslav Poche, místopředseda Klubu zastupitelů za ČSSD.

Poche se vyjádřil i k tisku, který Rada hl. m. Prahy projednávala tento týden, a který opozice nepovažuje za dostatečný z hlediska zdůvodnění jednotlivých změn. „Žádáme, aby příslušné materiály předkládané Zastupitelstvu v září obsahovaly časový harmonogram naplňování deklarovaného záměru, a aby jeho důvodová zpráva zahrnovala i konkrétní studie jednotlivých úprav,“ dodal Poche.

Sociální demokraté dále chtějí vědět, zda má navrhovaný záměr oporu v Programovém prohlášení Rady hl. m. Prahy a v plánu strategického rozvoje města. „Chceme znát důvody, které vedou stávající Radu k úvahám nad zrušením Masarykova nádraží,“ řekl Poche. „Z uveřejněných informací vůbec není jasné, zda tento záměr počítá s výstavbou rychlodráhy na ruzyňské letiště, jež podle některých plánů měla končit právě na Masarykově nádraží,“ pokračoval.

Pražská ČSSD vznese, v případě realizace celého projektu, požadavky týkající se životního prostředí, aby v centru města nedošlo pouze k intenzivní komerční a obytné zástavbě. „Kdyby nakonec opravdu došlo k uskutečnění představeného záměru požadujeme, aby se jeho součástí stal i nový park a plochy zeleně, které v samotném centru Prahy chybí,“ uvedl Poche.

Vzhledem k rozměru a významu navrhovaných změn volají sociální demokraté po konzultacích napříč celým politickým spektrem. „Domníváme se, že v otázkách týkajících se velkých rozvojových území, by do diskusí nad jejich budoucí podobou měla být zapojena i opozice, jelikož se zde bavíme o problematice přesahující jedno volební období,“ uzavřel Poche.

Pro bližší informace kontaktujte:

Ing. Mgr. Miroslava Poche - místopředsedu klubu zastupitelů hl. m. Prahy za ČSSD a předsedu výboru pro infrastrukturu
mobil: 00420 608 046 555
e-mail: miroslav.poche@cityofprague.cz