Pražské ČSSD se nelíbí hospodaření Kongresového centra Praha


Pražští sociální demokraté jsou již delší dobu nespokojení s hospodařením Kongresového centra Praha (KCP). Hlavní příčiny ekonomických potíží spatřují především v nekompetentnosti obchodního oddělení, v nevyhovujícím stavu technologického zařízení KCP a ve špatných výsledcích hospodaření hotelu Holiday Inn, který patří KCP.

„Je třeba se urychleně zabývat hospodařením Kongresového centra Praha,“ prohlásil místopředseda klubu zastupitelů hl. m. Prahy za ČSSD Ing. Mgr. Miroslav Poche. „Stávající vedení KCP by mělo nést odpovědnost za špatné ekonomické výsledky centra, na kterých se podepsala především neschopnost managementu přilákat velké kongresy. V této souvislosti je na místě změna ve vedení KCP a zvolení nového přístupu ke kongresové politice,“ dodal Miroslav Poche.

Tržby z pořádaných akcí tvoří jeden z hlavních příjmů KCP. Jejich celkový počet se během několika posledních let udržuje zhruba na stejné úrovni, klesá však podíl velkých kongresů a konferencí, které by především měly přinášet zisk. V minulém roce malé akce představovaly 70% aktivit pořádaných v KCP, ale jejich výnos se podílel pouze 11% na celkovém zisku plynoucím z pořádání kongresů. Oproti tomu velké akce tvořící 67% z výnosu za kongresy představovaly jen 8% celkových aktivit. Tyto změny se promítly i do výsledků hospodaření. Oproti roku 2006 došlo k poklesu tržeb o více jak 40 mil. Kč. „Od roku 2005 čelí KCP poklesu zájmu o pořádání velkých kongresů. V uvedeném roce se jich zde konalo zhruba 40, o dva roky později to už však bylo jen 29. To podle nás svědčí o nekompetentnosti obchodního oddělení Kongresového centra, které není schopno do Prahy přilákat velké konference,“ vysvětlil Miroslav Poche.

Další problém představuje zastaralost technologického zařízení v hlavní budově KCP. Tento stav klade vysoké nároky na obsluhující personál, čímž se zbytečně zvyšují mzdové náklady. Staré technologie díky svým zvláštnostem dále znemožňují outsourcing jejich správy. Zátěž pro rozpočet KCP přinášejí také vysoké energetické ztráty vyplývající z provozu nemoderního zařízení. Vedení KCP podle sociální demokracie nepodniklo žádné kroky, aby tento stav zlepšilo. „Jen z úspor energií by se rekonstrukce technologického zařízení postupně zaplatila. Tento krok by také umožnil snížit počet zaměstnanců KCP, což by vedlo k úspoře mzdových nákladů,“ sdělil předseda výboru infrastruktury hl. m. Prahy Poche.

Špatným hospodářským výsledkům napomáhá také hospodaření hotelu Holiday Inn. Hotel patří Kongresovému centru Praha, a.s. s licencí InterContinental Hotels Group a je řízen společností Targa Hotels, a.s. Výnosy hotelu v roce 2007 nebyly splněny proti očekávání o 32,786 mil. Kč. Hospodářský výsledek poklesl o 13,421 mil. Kč oproti roku 2006. Podle Miroslava Poche je to způsobeno častými změnami na pozici obchodního ředitele hotelu a také jasnou nevýhodností smluv týkajících se jeho provozu. „Je načase provést analýzu smluv s InterContinental Hotels Group a se společností Targa Hotels. I kdyby mělo KCP uhradit pokuty za vypovězení smluv ve výši desítek milionů korun, tak by byl tento krok vzhledem k stávajícím výnosům hotelu dlouhodobě efektivní,“ sdělil Miroslav Poche.

Podle pražské ČSSD by mělo město vypracovat dlouhodobou strategii rozvoje a využití Kongresového centra. Tato strategie by měla obsahovat nejen opatření vedoucí ke stabilizaci hospodaření KCP, ale za jeden z hlavních cílů by si měla vytyčit především rozvoj kongresové turistiky v Praze. „Důležité je, aby bylo zastupitelům předloženo několik variant možného rozvoje KCP a především jasný plán, jak pokračovat dál,“ řekl Miroslav Poche. „Dokážeme si představit i vstup strategického partnera, jež by do KCP přinesl potřebné investice a know-how,“ dodal.


Pro bližší informace kontaktujte:

Ing. Mgr. Miroslava Poche místopředsedu klubu zastupitelů hl. m. Prahy za ČSSD
mobil: 608 046 555
e-mail: miroslav.poche@cityofprague.cz