Zastupitelé z ČSSD nesouhlasí s rušením škol v přírodě


Pražští sociální demokraté odmítají záměr vedení Magistrátu hl. m. Prahy zbavit se zařízení sloužících jako školy v přírodě. Návrhem se zabývali i na jednání svého klubu zastupitelů, na němž se zavázali hlasovat proti. Zastupitelstvo záměr zrušení škol v přírodě projedná na svém zasedání tento čtvrtek.

Rušení škol v přírodě se setkalo s ostrým nesouhlasem v ČSSD, která podporu těchto zařízení zařadila i do svého volebního programu v roce 2006. „Před dvěma lety jsme se voličům v případě našeho vítězství zavázali tato zařízení zachovat. Náš postoj se nezměnil,“ uvedl Ing. Mgr. Miroslav Poche, místopředseda klubu zastupitelů za ČSSD. „Na rozdíl od vedení města chceme naopak podporovat další rozvoj škol v přírodě, které vnímáme jako někdy jedinou možnost pro děti ze sociálně slabých rodin, jak vyjet z Prahy,“ dodal.

Důvodem rušení škol v přírodě provozovaných hlavním městem Prahou má být dlouhodobá ztráta v jejich hlavní činnosti a také skutečnost, že dvě zařízení si město pronajímá. V případě nově zrekonstruovaného objektu v obci Vřestník se pak má jednat o nedostatečnou kapacitu zařízení. „Z ekonomického hlediska je přijatelnější drobná ztráta za provoz škol v přírodě než zřízení zcela nového gymnázia na Praze 4, o němž se má nyní rozhodovat,“ řekl Jan Slezák, předseda sociálně demokratických zastupitelů v pražském Zastupitelstvu. Svou kritikou na adresu vedení města se přidává i Miroslav Poche, „Argumentace paní náměstkyně je bezpředmětná. Město tato zařízení nezřizuje jako ziskovou činnost, ale jako službu pro své občany. Navíc snaha ušetřit pět milionů za provoz těchto zařízení se mi jeví naprosto směšná v porovnání s částkami, které Magistrát vyhazuje za leckdy nesmyslné projekty,“ dodal.

Předkládaným záměrem se zastupitelé z ČSSD zabývali i toto pondělí na zasedání svého klubu, kde návrh předkládaný náměstkyní Kousalíkovou odmítli. „Náš klub se jednomyslně usnesl hlasovat proti tomuto návrhu,“ uzavřel Slezák.



Pro bližší informace kontaktujte:

Ing. Mgr. Miroslava Poche místopředsedu klubu zastupitelů hl. m. Prahy za ČSSD
mobil: 608 046 555
e-mail: miroslav.poche@cityofprague.cz