Pražská ČSSD žádá konkrétní opatření vedoucí ke snížení nebezpečných emisí



Pražští sociální demokraté se zabývají problematikou čistoty ovzduší v hlavním městě. Za jeden z největších problémů považují vysokou koncentraci drobných částeček PM10, jejichž naměřené hodnoty často překračují imisní limity.

Podle měření kvality ovzduší je hlavním znečišťovatelem v Praze doprava. Převážná část zdraví nebezpečných částeček PM10 pochází právě ze spalovacích motorů aut, jež brázdí pražské ulice. „Stacionární zdroje znečištění již nejsou tím hlavním, co by nás mělo trápit. Problém nyní představuje především automobilová doprava,“ řekl Ing. Mgr. Miroslav Poche, předseda výboru pro infrastrukturu hl. m. Prahy.

Sociální demokraté chtějí, aby vedení města zaměřilo svou pozornost především na omezení automobilové dopravy v centu města. „Je na čase, abychom konečně začali do praxe uvádět některé již delší dobu známá opatření vedoucí ke snížení emisí v centru Prahy,“ uvedl Poche. „Domnívám se, že bychom měli hledat cesty, jak omezit vjezd nákladních aut do některých částí středu města. Pomoci by mohly i nové pěší zóny v širším centru a další P+R parkoviště na periferiích,“ dodal.

Dlouhodobé řešení znečištění pocházejícího z dopravy pak sociální demokraté nespatřují pouze v dokončení vnitřního a vnějšího silničního okruhu Prahy, ale v dalším rozvoji hromadných dopravních prostředků. „Nestačí jen stavět nové linky metra. Musíme neustále pečovat o kvalitu hromadné dopravy a pohodlí cestujících,“ uvedl Miroslav Poche. „Další cestou by měla být podpora alternativních paliv pro autobusy MHD,“ dodal.




Pro bližší informace kontaktujte:

Ing. Mgr. Miroslava Poche - předsedu výboru pro infrastrukturu ZHMP
mobil: +420 608 046 555
e-mail: miroslav.poche@cityofprague.cz