Návrh na pozastavení deregulace nájemného je podle ČSSD od ODS čistým populismem


„Návrh poslanců na zpomalení deregulace nájemného je populistickým předvolebním krokem,“ myslí si Miroslav Poche, místopředseda pražské ČSSD a pražský zastupitel. „ODS a poslanci koalice deregulaci řeší teď, rok před volbami. ČSSD má k této otázce konstantní postoj – deregulace škodí občanům a měla by se proto provádět opatrně,“ uvádí stanovisko ČSSD Poche. Na druhou stranu je podle názoru  Pocheho potřeba brát ohled na majitele bytů a jejich vlastnická práva a očekávání, která plynou z daného zákona.

Skupina poslanců zákonu vyčítá především jeho legislativní a věcnou nedokonalost. „Zákon vznikal v omezeném čase tak, aby ulehčil práci soudům, kterým hrozilo zavalení žalobami po rozhodnutí Ústavního soudu v roce 2006,“ vysvětluje člen ústavně- právního výboru PSP ČR Stanislav Křeček.  „To ale není důvod platnost zákona měnit,“ dodává Poche. Podle něj je zákon třeba legislativně upravit a uzpůsobit ekonomické krizi, nelze jej ale zcela pozastavit.

Zastupitelé ODS navíc zákonu vyčítají jeho zátěž pro sociálně slabé občany. „To tvrdí ČSSD už dávno, zatímco ODS a její starostové zvedají nájemné plošně po celé Praze na úrovni maxima dovoleného zákonem,“ reaguje Poche a pokračuje: „ČSSD chrání občany celé volební období, koaliční poslanci si na to vzpomněli teď, před volbami.“ Novela navíc nepřináší řešení sociální nespravedlnosti způsobené zákonem o deregulaci nájemného. „Jedná se opět o plošné opatření, sociální pomoc je nutné poskytnout pouze těm, co to potřebují, např. nepřesahuje-li jejich příjem 1,5 násobku životního minima,“ uzavírá Poche.

Novela byla Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR předložena 29. 1. 2009. Navrhovatelé chtějí změnit zákon 107/2006 Sb. o jednostranném zvyšování nájemného z bytu, který byl přijat za vlády ČSSD jako reakce na rozhodnutí Ústavního soudu o protiprávnosti omezení nájemného v bytech.

 

Pro bližší informace kontaktujte:

Ing. Mgr. Miroslava Poche, místopředsedu klubu zastupitelů hl. m. Prahy za ČSSD

mobil: 608 046 555

e-mail: miroslav.poche@cityofprague.cz