P + P neboli Privatizace a Petice


Zastupitelstvo 14.12.2008 bylo proto velmi bouřlivé, občané se oprávněně domáhali odpovědí na své petice a zastupitelé Strany zelených po svém neúspěšném návrhu na zařazení petic na program jednání ZMČ odešli předčasně z jednání zastupitelstva, následováni zastupiteli SNK-ED/KDU-ČSL a KSČM. My jsme jednání neopustili, protože jsme přesvědčeni, že především jednáním lze dosáhnout úspěchu. Obstrukce je až ten poslední prostředek, když vše ostatní už zklamalo. Proto se nám na tomto zastupitelstvu podařilo prosadit naše protinávrhy do rozpočtu městské části na rok 2009 (bez našeho setrvání na jednání by MČ Praha 3 neměla rozpočet) a na závěr jednání byl přijat i náš návrh, aby ZMČ uložilo RMČ dopracovat stanoviska k peticím občanů a předložit je na příští zasedání ZMČ. Tím jsme dokázali vrátit petice k projednávání.

Na posledním zastupitelstvu dne 17.3.2009 se tedy petice vrátily už jako řádné body jednání a atmosféra byla ještě bouřlivější. A je to opět pochopitelné, protože stanovisko RMČ a návrhy na usnesení ZMČ, že požadavky petic jsou nerealizovatelné, nemůže občany uspokojit. A nelze souhlasit ani se zdůvodněním nerealizovatelnosti, které bylo uvedeno v důvodových zprávách, snad s výjimkou časového horizontu dokončení privatizace do konce roku 2009, což opravdu nejde stihnout.

Na tomto zastupitelstvu se opět ukázalo, že ODS sice může prosadit návrhy usnesení své Rady sama, svými 21 hlasy v zastupitelstvu, ale neumí navrhnout taková řešení reálných problémů, která by byla přijatelná pro občany Prahy 3. A že i v otázkách bydlení (způsob privatizace, určování výše nájmů atd.), které kdysi ODS označila za soukromou starost každého jednotlivce, se velmi mýlí. Obě jednání ZMČ prokázala, že tyto otázky jsou pro občany velmi důležité a občané si zaslouží, aby se o nich a s nimi vedlo seriózní jednání.

 

 

 

Ing. Bohuslav Nigrin

předseda klubu zastupitelů