Dopis Ing. Mgr. Miroslava Poche Předsedovi vlády České republiky ve věci Žádosti o zrušení privatizace polikliniky Jarov (Koněvova 2427, Praha 3)


Vážený pan
Ing. Jan Fischer, CSc.
Předseda vlády České republiky
Nábřeží Edvarda Beneše 4
118 01 Praha 1
 
 
 
 
V Praze, dne 26. listopadu 2009
 
Žádost o zrušení privatizace polikliniky Jarov (Koněvova 2427, Praha 3)
 
Vážený pane premiére,
 
na společném jednání předsednictva KVV ČSSD Praha a klubu zastupitelů hl. m. Prahy za ČSSD konaném dne 23. listopadu 2009 jsme se zabývali otázkou privatizace polikliniky Jarov, na jejíž prodej byla Ministerstvem financí ČR dne 26.10.2009 vyhlášena obchodní veřejná soutěž. Lhůta pro podávání návrhů v obchodní veřejné soutěži končí dne 7. prosince 2009. K této privatizaci jsme přijali následující usnesení:
 
„P KVV ČSSD a klub zastupitelů HMP za ČSSD nesouhlasí s privatizací polikliniky Jarov formou veřejné soutěže vyhlášené na základě usnesení vlády ze dne 27. dubna 2009, č.521 a žádá ministry Vlády ČR nominované za ČSSD, aby změnili usnesení vlády umožňující tuto privatizaci a schválili bezúplatný převod polikliniky Jarov na hlavní město Prahu.“
 
Poliklinika Jarov je jednou ze tří poliklinik v MČ Praha 3. Poliklinika Vinohrady bude svěřena MČ Praha 3, poliklinika Olšanská již MČ Praha 3 svěřena byla. Z pro nás nepochopitelných důvodů pouze u polikliniky Jarov vláda v demisi rozhodla o privatizaci formou veřejné obchodní soutěže. Jedná se o zdravotnické zařízení kategorie B, kde jsou umístěny ordinace praktických i odborných lékařů, laboratoře a optika (celkem 25 ordinací).
 
S ohledem na shora uvedené si Vás dovoluji požádat o podporu ve věci změny usnesení vlády č. 521 ze dne 27. dubna 2009, kterým bylo o osudu polikliniky Jarov rozhodnuto. Toto usnesení přikládám v příloze.
 
Poliklinika na Jarově zabezpečuje potřebnou léčebně preventivní péči pro obyvatele celé východní oblasti MČ Praha 3, jiné ordinace v této lokalitě nejsou, proto je nezbytné udržet stávající rozsah poskytované zdravotní péče. Zkušenosti s privatizovanými poliklinikami bývají často špatné, protože jejich majitelé jsou orientováni především na dosažení zisku a pokouší se obcházet smlouvy, které je zavazují v privatizovaném majetku zachovat určitý počet lékařských ordinací určitého typu. Existuje důvodná obava, že soukromý vlastník zvýší lékařům nájemné na neúnosnou mez, jak se to již stalo v případě jiných privatizovaných zařízení, a ti pak budou nuceni poskytovat zejména služby, které budou dostatečně rentabilní.
 
 Nový vlastník má být podle smlouvy zavázán zachovat ordinace po dobu dalších 25 let. Tato podmínka však nemůže zajistit, že v těchto ordinacích bude zachována léčebně preventivní péče v potřebném rozsahu. Lze očekávat, že soukromý vlastník bude orientován na poskytování zejména komerčních služeb na úkor služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění. Domníváme se, že v poliklinice musí být zachována léčebná preventivní péče a nikoli péče komerčně orientovaná. Jako příklad lze uvést oční ordinaci- je velký rozdíl, jestli oční funguje jako zdravotní služba pro občany nebo spíše jako ordinace zaměřená komerčně např. prioritně na aplikaci kontaktních čoček.
 
Je důležité, aby si poliklinika udržela svoji přístupnost pro pacienty, což při prodeji ve veřejné soutěži, kde jediným kriteriem je cena, nelze zajistit. Vzhledem k důvodné obavě o zachování zdravotnických služeb ve stávajícím rozsahu považujeme za žádoucí převést zařízení na hl. m. Prahu, která zajistí zachování služeb pro občany v potřebném rozsahu. Na poliklinice funguje řada unikátních ordinací, které vyžadují prostor a jejich případné přestěhování by bylo problematické. Příkladem lze zmínit rehabilitaci s unikátní vodoléčbou (v současné době vodoléčba většinou funguje v rámci nemocnic) nebo ordinaci všeobecné chirurgie s návazným pracovištěm RTG. Občané z okolí Žižkova, Chmelnice a Jarova s prodejem jejich polikliniky nesouhlasí, petice s více než 3000 podpisy již byla zaslána Ministerstvu financí ČR a další lidé se připojují.
 
Rád bych zmínil i fakt, že stejným usnesením vláda zároveň rozhodla o privatizaci polikliniky Vinohrady formou bezúplatného převodu na hl. m. Prahu. Považujeme za důležité, aby byla poliklinika Jarov obdobným způsobem bezúplatně převedena na hl. m. Prahu, která by následně zdravotnické zařízení svěřila MČ Praha 3. MČ Praha 3 projevila o svěření polikliniky Jarov opakovaně svůj zájem a zavázala se zachovat zdravotnickou péči alespoň ve stávajícím rozsahu, ponechat polikliniku ve vlastnictví obce a poskytovat potřební investiční a neinvestiční dotace.
 
Dovoluji si Vás proto požádat, abyste podpořil návrh na změnu usnesení vlády, kterým by bylo rozhodnuto o zrušení privatizace polikliniky Jarov formou jednokriteriální veřejné soutěže a kterým by se zároveň rozhodlo o bezúplatném převodu polikliniky na hl. m. Prahu. V této souvislosti si Vás též dovoluji požádat o podporu rozhodnutí vlády, kterým se zruší obchodní veřejná soutěž o nejvhodnější návrh na uzavření smlouvy o prodeji tohoto zdravotnického zařízení. Zrušení soutěže si vyhlašovatel- Ministerstvo financí ČR- vyhradil v podmínkách soutěže.
 
Vážený pane premiére, děkuji Vám za posouzení naší žádosti a věřím, že podpoříte změnu usnesení vlády a zrušení obchodní soutěže na privatizaci polikliniky Jarov v zájmu občanů hl. m. Prahy.
 
děkuji
 
s pozdravem
 
Ing. Mgr. Miroslav Poche
člen předsednictva ČSSD Praha a zastupitelstva hl. m. Prahy