Chodníková novela v pražské praxi. Článek, který Radniční noviny odmítly vytisknout.


Mnohé chodníky byly totiž vedením města a radnic zařazeny mezi ty, které se v zimním období neudržují schůdné, a tak jsou permanentně pokryty sněhem, popřípadě ledem. Jiné chodníky zase město neuklízí tak pečlivě, jako to dělali majitelé přilehlých budov. Radnice totiž nedokázaly najít řešení, jak chodníky udržovat.
Místo toho si ale vedení města i městských čtvrtí zvládlo v rozpočtech vyčlenit vyšší sumu na pojištění, ze kterého se platí odškodné za zranění na městských chodnících. Tím dali jasně najevo, že počítají s větším počtem úrazů a tedy žadatelů o plnění z tohoto pojištění.
Takové řešení je podle mého názoru obcházením povinností a funkcí města, které by se mělo především starat o bezproblémovou dostupnost jakékoliv své části, ať už pěšky, nebo dopravním prostředkem.

Navrhuji proto, aby města raději investovala finance do úklidu chodníků, než do pojistek. Řešením by mohla být novela, která by dále upravila povinnosti správce chodníků. Stejně tak je možné se inspirovat v zahraničí, jak tam se starají o chodníky.

Ing. Mgr. Miroslav Poche