Primátor Bém kvůli Opencard posílá výtisk Listů do všech schránek


Náklady
 
V závěru ledna pan Pavel Bém obvinil v televizním pořadu své protivníky z lhaní. Částka 888 mil. Kč je dle něj lež. Opencard údajně stála jen 720 až 730 mil. Kč. Protože vystoupení v televizi byla vlastně hádka, a to ostudná, tak nás potřeboval Magistrát přesvědčit ještě o něco víc. Jak jinak než prostřednictvím vlastních novin rozesílaných do každé schránky.
 
Již o měsíc později v Listech tvrdí Magistrát, že náklady na projekt Opencard jsou 833 449 333 Kč. Současně se v Listech píše, že zástupci města se dohodli s firmou Haguess na nových podmínkách, které kartu zlevní. Podle radního pana Milana Richtera město fakticky ušetřilo 120 mil. Kč.
 
Audit společnosti Nexia vyčíslil náklady na projekt Opencard na 888 mil. Kč, z čehož 798 jsou náklady v účetní evidenci a 90 mil. Kč jsou náklady z dosud nevyfakturovaných plnění. Magistrát by měl vysvětlit, jak se projekt Opencard dostal z 730 mil. Kč nákladů na 833 mil. Kč navíc při deklarovaných 120 mil. Kč úsporách.
 
Srovnání
 
Článek srovnává pražskou Opencard mj. s londýnskou Oyster card. Oproti londýnské kartě, kde jsou náklady dle článku Listů 1 091 mil. Kč je údajně projekt Opencard podstatně levnější. Londýn má ale mnohem více obyvatel než Praha, londýnská karta funguje déle a nabízí mnohem více funkcí, zejména pak může fungovat jako elektronická peněženka. Až Praha kartu Opencard plně dovyvine pak bude srovnání možné.
 
Ani srovnání s plzeňskou kartou není vhodné, protože plzeňská karta toho umí mnohem více, například funkci elektronická peněženka, zúčtovací centrum, spojení s ISC kartou, kartu v mobilu apod. Mnohem přesnější je srovnání Opencard s In-kartou Českých drah. Dle zjištění auditu Nexia byly náklady na jednu In-kartu 314 Kč. Při počtu 650 tis. karet, které Magistrát vydal, nebo má na skladě, vychází přiměřená cena na 204 mil. Kč.
 
Závěr
 
V zájmu Pražanů je, aby náklady na Opencard dále nerostly. Magistrát by se měl řídit doporučeními auditu a pro další rozvoj projektu, by měl nalézt strategického partnera, či partnery. V teto souvislosti považuji za nezbytný transparentní postup, včetně zveřejňování všech budoucích uzavíraných smluv. Město by již nemělo vstupovat do žádných vágně definovaných dlouhodobých závazků.
 
Zdeněk Zábojník