STRATEGICKÉ ROZHODNUTÍ?!


1, Zadání pro zpracovatele definovala Rada městské části bez konzultace s kýmkoliv.
2, zpracovatel byl v průběhu přípravy změněn, důvody mi nejsou zcela jasné
3, jediné projednávání se v průběhu uplynulých let odehrálo ve Výboru pro územní rozvoj a majetek
4, první seznámení všech zastupitelů s materiálem mělo proběhnout 22.2. 2010. Pozvánka toto jednání definovala jako - pracovní schůzku týkající se připomínkování pracovní verze „Strategická koncepce a program rozvoje MČ Praha 3“. Svoláno bylo na 15.00 hod., což je pro všechny ,kteří normálně chodí do práce poněkud komplikace. Nicméně udělal jsem si čas a přišel. Průběh této schůzky stojí za zaznamenání. Ing. Lauerman, zástupce zpracovatele, omluvil své kolegy, že mají něco důležitého a tak nepřišli. Po chvíli jednání opustili i zástupci RMČ.
5, vyslechl jsem si přednášku zpracovatele, který velmi povrchně pohovořil o metodice zpracování, i připomínky kolegů, kteří přednesli věcné připomínky, kde odhalili i jasné, školácké chyby zpracovatele.
6, Závěrem jsem zaujal stanovisko, které trvá a bude trvat i na samotném jednání Zastupitelstva M.č. Praha 3 ve čtvrtek 8.4. 2010
A, je moc dobře, že takový materiál vzniká
B, aby nad materiálem „panovala širší společenská dohoda, protože definuje dlouhodobé cíle radnice na období řady let.“ Je nezbytné tento vzít jako základ a k jeho připomínkování pozvat nejen všechny zastupitele, ale také všechny občany Městské části, občanská sdružení a významné instituce a firmy, které v Praze 3 působí.
C, Není nutné materiál přijmout hned. Za účelem dosažení skutečnosti popsané v bodu „B“ je vhodné svolat veřejné projednání Strategického plánu. Vyslechneme všechny připomínky, a je mi jasné, že ne všechny bude možné zapracovat, ale přesto by měla tato veřejná debata proběhnout.
D, Pokud proběhne, umožní nám to odstranit možné nedostatky (nikdo není neomylný), a možná také dopracovat o dobré nápady, které nám utekly. V takovém případě bude mít tento materiál můj hlas. Pokud se tak nestane, nemám pochyb, že jej Zastupitelstvo schválí. Ale schválí ho pouze svou momentální většinou, nikdo jiný jím vázán nebude a stane se tak pouhým materiálem v řadě, bez valné hodnoty.
Michal Kucián
Předseda OVV ČSSD Praha 3