Z Prahy 3 musí zmizet hazard!


V současné době se však pro snížení počtu heren v Praze nedělá téměř nic. Již na konci roku 2008 přitom byla provedena kontrola všech heren na území Prahy a více než polovina nesplňovala podmínky stanovené pro provozování. Navíc tyto herny opakovaly své prohřešky i při další kontrole a mohly být zrušeny. Přesto pražské zastupitelstvo pod vedením ODS dalo těmto zařízením další šanci.
I přes nejrůznější snahy státu omezit pravomoci obcí v oblasti hazardu má město již nyní možnost vyhláškou ovlivnit kromě umístění např. i provozní dobu heren a proto mne velmi zaráží, že Praha 3 má jako jedna z mála městských částí u všech 123 provozních míst povoleno provozovat hrací přístroje bez jakéhokoli časového omezení. V brzkých ranních hodinách je přitom v okolí heren vyšší výskyt kriminality, vandalismu a rušení nočního klidu.
Za poslední roky se na území hl. m. Prahy podařilo omezit počet heren vždy jen o pár desítek, což je při celkovém počtu necelých 1300 provozních míst zcela nedostatečné. Dlouhodobě prosazuji radikální omezení počtu heren v Praze, ideálně na několik vybraných míst.
Zastupitelstvu hl. m. Prahy jsem také navrhoval plošné omezení provozní doby všech heren maximálně do půlnoci, ovšem tento návrh byl vedením radnice odmítnut. Proto je pro mne velmi absurdní současná hra primátora Béma, kterou předvedl na mimořádném jednání zastupitelstva 12. dubna, kde se snažil přesvědčit občany o svém boji s hazardem.
Ve skutečnosti je to však právě pražská ODS, která nahrává lobby úzké skupiny majitelů heren.
 
 
Miroslav Poche
zastupitel hl. m. Prahy za ČSSD